Dekorativne papirne zastavice

Stigla nam je jesen. Godišnje doba oslikano najlepšom paletom boja i ispunjeno rodjendanima nama jako dragih ljudi.
( rodjendan tetka Cice, drugarice Ane, tetka Nataše, kumića Lazara, sestra Olge, drugarice Tamare, baba Zoke, drugarice Milice…) U narednih nekoliko slika pokušaću da vam pokažem i objasnim kako sam napravila papirne zastavice za dekoraciju Tijanine sobe povodom njenog prvog rodjendana. Od celokupne dekoracije zastavice su mi se toliko dopale da ih od marta još uvek nisam skinula sa zida njene sobe.

MATERIJAL

  • PAPIR
  • LENJR
  • MAKAZE
  • KANAP
  • LEPAK

 

UPUTSTVO ZA RAD

1. Možete uzeti bilo koji papir, čak i onaj beli za štampanje pa ga iscrtati flomasterima ili bojicama. Ako se odlučite za tu opciju po meni najatraktivnije izgledaju uspravne i horizontalne linije  ili krugovi. Deca mogu i sama na svakoj zastavici nacrtati po nesto, npr. na jednoj sunce, na drugoj drvo, oblak, neku životinju, šta god je njima drago i milo. Ja sam uzela papir iz Ikee koji sam već odavno imala, zbog manjka vremena da sama dekorišem beli papir. U paketu sam imala 4 različita dezena papira, ali mi se učinilo da će biti previše ako iskoristim sva četiri tako da sam se odlučila za tri dezena.

2. Potreban vam je lenjir da bi ste odredili dimenzije trouglova koje ćete isecati (meni su lepo poslužili santimetar I pločica od pleksiglasa). Ja sam pravila jednakokrake trouglove dimenzija – kraci su od po 8.5 cm a baza 6 cm. Mislim da je lepše kada je papir već dezeniran da trouglovi budu manjih dimenzija a ako ih sami oslikavate onda je estetski dosta lepše kada se radi o većoj površini papira.

File_001.png
Povucite dve paralelne linije na papiru. Razdaljina izmedju mojih je 8cm.
IMG_5236
izmedju linija iscrtajte trouglove, jedan pored drugog. Baza trougla je 6cm a kraci su dužine 8,5cm.
DSC_0547.jpg
Kada završite sa isecanjem trouglova možete ih razmestitit duž kanapa pre nego što ih zalepite.
eff27df4f3964680aa2fbab74b84718d
Pamučni kanap, OHO lepak u stiku, papirni trouglići. Spojite kanap i papirne trougliće i VOALA!

 

3. Ja sam koristila običan kanap, debljine jedan milimetar u beloj boji. Možete koristiti i pamučni konac za heklanje, samo je bitno da ne bude mnogo tanak.

4. Lepljenje trouglova na kanap je NAJBOLJE da odradite na kuhinjskoj mušemi (bolje me ne pitajte kako to znam). Lepak u stiku je najprecizniji i najjednostavniji za korišćenje prilikom spajanja kanapa i trouglova. Ja sam nanosila jedan sloj lepka debljine 0.5cm i zatim bih prislonila kanap na lepkom premazanu površinu i lagano ga pritisnula cepom lepka na tri mesta (ne bih vam preporučila da celom, dužinom pritiskate kanap tako što vučete čep po njemu jer vrlo lako možete da pomerite kanap van papira), kako bi kanap prionu papiru. Kada završite sa nizanjem trouglova po kanapu ostavite da se dobro osuši. Moj rad se sušio celu noc i sutra oko podneva sam ga zalepila na zid, svi trouglići su se čvrsto držali na kanapu i evo do danas još nijedan se nije odlepio.

5. Vreme izrade zastavica je sa svim pribavljenim materijalom od 60-90 min.

 

DSC_0597.jpg
Tijanin prvi rodjendan

Iz mog iskustva sva deca a I odrasli reaguju pozitivno na dekorativne zastavice. Ne čekajte njihove rodjendane da ih obradujete. Uradite to večeras kada odu na spavanje pa ih sutra zajedno okačite.

DVE NAJVREDNIJE STVARI KOJE MOZETE DATI SVOM DETETU SU VASA LJUBAV I VREME.

 

 

 

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s