Moć kestena

Jesen se definitivno ne može  zamisliti bez mirisa pečenog kestena.

Bez  bar  jednog  fišeka kupljenog u Knezu i pojedenog na Kalemegdanu. Ova jesen je drugačija od svih do sada za mene. Ove jeseni sam dobila devojčicu, pravu pravcatu, radoznalu, smelu, umiljatu i maznu.

Od ove jeseni sam privilegovana da učim jednu devojčicu svetu oko nas. Pre neki dan nam je na redu bila „lekcija“ o finoj motorici kojoj se često vraćamo. Prvo smo je učile uz pomoć makarona pa posle i pirinča. I da, možda vam zvuči kao da smo u školi i da nas dve obradjujemo poglavlja po mom „nastavnom planu i programu“. Tako je! Bar se ja svojski trudim da bude tako.

Rodjenje i podizanje Tijane se dešava u Švajcarskoj, grad Cirih. Odlazeći na redovne kontrole kod pedijatra i u savetovalište za majke i očeve naučila sam da se svaka faza razvoja deteta mora odigrati u tačno odredjeno vreme kako bi sve funkcionisalo dobro. Dobila sam priručnik o rastu i razvoju novorodjenčadi jos pre porodjaja. Tu je sve do detalja objašnjeno šta sve vaša beba treba da ‘savlada’ u kom mesecu svog života. Na kontolama pedijatar proverava te veštine kod bebe, ako primeti da ih nije savladala on preporuči odredjene igre uz koje beba brzinom svetlosti usvoji i ovlada novim veštinama.

Da li ste čuli za finu motoriku? Fina motorika je sposobnost korišćenja najmanjih misića tela u cilju postizanja preciznih pokreta. To se uči i vežba svakodnevnim ponavljanjem. Danas živimo u modernom svetu koji koliko nam je dobrog dao toliko nam je i dobrih stvari oduzeo. Mi smo do pre 30-ak godina učili skroz prirodno finu motoriku bez puno specijalne pažnje posvećene tome, ali danas se sve poprilično promenilo. Osnovna odlika ljudskih bića je da se prilagode novoj sredini kako bi opstali i zato je jako važno da pratimo pravila vremena u kome se trenutno nalazimo i živimo. Zato treba da nam bude jasno da kada čujemo rečenicu: „Ma jeste, sve je danas specijalno, samo nešto izmisljaju oko podizanja i vaspitanja dece to u moje vreme ništa nije bilo i šta meni fali?! Ključne reči: U MOJE VREME. A to vreme je prošlo, ne postoji više, mi u njemu trenutno ne živimo, nema ga. Kao što nema ni dece po parkovima koja trče i padaju, nema ih ni na igralištima da se dobacuju loptom, nema ih na prašnjavim površinama da igraju klikere, nema devojčica koje preskaču lastiš, sve je manje dece koja pomažu dok se vadi krompir ili kruni kukuruz kod bake i deke na selu.

Centar za finu motoriku se nalazi u kori velikog mozga. Tu je centar za prste, za govor, za oči i stopala, ako dete ne razvije finu motoriku neće doći do stvaranja veza izmedju ovih centara. Veoma je važno da ovi centri budu povezani kako bi dete funkcionisalo samostalno i moglo nesmetano da razvija svoju inteligenciju. Nepovezivanjem ovih centara u mozgu dolazi do mnoštva poremećaja a danas najučestaliji su poremećaji zvani disleksija (poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog) i disgrafija (nesposobnost deteta da savlada veštinu pisanja) koje najčesće dijagnostikuju logopedi i psiholozi.

Na temu razvijanja fine motorike kod dece savremenog doba možete više pročitati i saznati na sajtu www.ntcucenje.com. Dr Ranko Rajovic ima divna i vrlo efikasna predavanja na ovu temu koja bih od srca preporučila svim roditeljima. Ove godine u februaru i maju mesecu Dr Rajovic je održao predavanja u Cirihu na kojima sam naučila dosta o značaju razvoja fine motorike kod dece na vreme.

Današnja deca uglavnom koriste samo prva tri prsta, dok slažu lego kocke ili koriste tablet za gledanje crtaća. Tu zapravo i nastaje problem, moramo ih naučiti i motivisati kroz igru da koriste i četvrti i peti prst. Postojanje fine motorike se ogreda u korišćenju svih pet prstiju. Zapravo je sve jako jednostavno, ako se razvoju deteta posvetimo na ispravan i adekvatan način. Sve je manje slobodnog vremena koje nam ostaje da kao prezaposlene majke i očevi posvećujemo svojim mališanima, ali bar onih dva – tri sata zajedničkog vremena posle vrtića a pre spavanja iskoristite pametno i korisno. Pričajte, igrajte se, pravite zajedno razne zanimljive stvari, odvedite ih na neki teren i trčite za njima, za loptom, za balonom… Ohrabrujte ih, bodrite, podstičite, zasmejavajte ma koliko da ste umorni, ljuti ili razočarani danom.

Najjednostavnije i najjeftinije igračke koje možete i sami da napravite su po pravilu i najefikasnije za razvijanje fine motorike. Sve igre koje sadrže bacanje i hvatanje lopte, igre sa testom i plastelinom, igre sa klikerima, cepkanje i lepljenje papirića na podlogu, hvatanje određenih predmeta štipaljkom, igranje peskom, ubacivanje predmeta u otvore, nizanje predmeta i stvari, pisanje, crtanje,pertlanje. Za uzrast deteta do 2 godine po meni su najpogodnije igre hvatanja loptice i njeno ubacivanja u recimo neki sud, nizanje drvenih kuglica u zatvorenom sistemu kako ih ne bi progutali i igra ubacivanje odredjenih oblika kroz otvore.

A sada da se vratimo na Tijaninu i moju današnju nastavnu jedinicu. Posto smo se propisno izjurile po parku sakupile smo pun šesir kestena i krenule u stan. Tijana je sve vreme na putu do zgrade držala ruku u šesiru i mešala šakom po njemu. Zadovoljno je izvlačila po punu šaku kestena koji nije mogla da zadrži u premaloj ručici tako da smo ostale bez trećine sakupljenog kestena. Preostalim kestenjem koje smo donele do stana napunile smo plasticni omot od jaja. I tu počinje naše učenje kroz igru, koje se ogleda vadjenjem kestena iz omota i ubacivanjem u metalni djevdjir i obrnuto.

U ovoj igri dete koristi svih pet prstiju.

IMG_5276_polarr
Cena seta za igru 0 din

Pored ovog seta napravila sam i jednu nisku kestena. Uz pomoć čekića i eksera sam probušila kesten kroz sredinu i provukla običan konac, uz pomoć igle. U prvi mah nam je to bila gusenica koju je Tijana vukla za sobom kroz sobu, a kasnije se ta niska kestena transformisala u moćan i veliki voz koji uspešno savladava sve prepreke, koji juri i van šina.

IMG_5275_polarr
Pribor za potreban za izradu voza
IMG_5272_polarr
Voz u izradi

 

VOZ JE PREVOZNO SREDSTVO KOJE JE PROMENILO SVET, POMOZIMO NAŠOJ DECI DA SE RAZVIJAJU I IZRASTU U PAMETNE I MUDRE LJUDE KOJI ĆE SUTRA MENJATI SVET NA NAJBOLJI I NAJPLEMENITIJI MOGUĆI NAČIN.

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s