Servis za pranje zuba

Iiiiiiiiiiiiiiiii evo ga, vidim ga! Nikao je prvi zub, beko pa i ti sada imaš zube! 😀

Većina roditelja sa oduševljenjem primeti nicanje zuba kod svojih beba. Dobar deo njih nije ni svestan da se upravo u ustima bebe pojavljuje jedan od najvažnijih organa koji se mora pravilno negovati i čuvati. Briga o zubima bi trebalo da počne baš od tog radosnog usklika roditelja kada konstatuju da se prvi zubić pojavio u ustima.  Posle prvog zubića ubrzo se pojavi i drugi, treći pa i četvrti. Roditelji se često prevare pa pomisle da su njihove bebe suviše male za početak sprovođenja oralne higijene (pranje zuba).

Zar da se pere samo jedan zub??? DA, od prvog izniklog zuba se započinje sa pravilnim pranjem uz pomoć zubne četkice i traje sve do poslednjeg stalnog zuba u usnoj šupljini. Zamislite da u starosti kažete sebi: Pa dobro, sad više neću prati zube jer mi ih je ostalo svega tri. To je potpuno ista logika razmišljanja kao i kada se u ustima vaše bebe nalazi samo jedan zub. Da li onda treba da peremo samo zube koje želimo da sačuvamo? Nikada nije suviše rano za početak pranje zuba kod beba, čak ni onda kada je prisutan samo jedan zub. Dakle primetili smo prvi zubić, trk u kupovinu po zubnu četkicu.

Bebe obožavaju pranje zuba. Sa nicanjem prvog zubća idealno je vreme da se podsetimo starih dobrih stihova-

Kiša pada,

trava raste,

gora zeleni.

Uz pesmicu i osmeh sa lakoćom ćete uspeti da operete bebin prvi zub. Bebe se u tom periodu stalno smeju tako da nećete imati poteškoća oko otvaranja usta. Nekada su toliko skoncentrisane na pesmicu koju im pevate da neće baš odmah ni obratiti pažnju na četkicu. Kada je primete onda će zasigurno pokušati da je uzmu i da sami nevešto prelaze preko zubića i desni. Pošto ste im prethodno pravilno oprali zube obavezno im dozvolite da se sami igraju četkicom. Na kraju ih pohvalite i dajte im do znanja da ste zajedničkim snaga uspešno odradili jedan jako važan posao. Budite ponosni na sebe, jer zaista imate razloga!

Kasnije ću! Već između 12 i 18 meseci polako ćete početi da primećujete kako vaše dete pruža otpor pranju zuba. Uglavnom odbijaju da otvore usta, plaču ili počinju da se igraju kako bi odložili pranje zuba. E, tu baš nikako ne smete da posustanete! Znam koliko može da bude teško i stresno kada im nastupi ta faza, ali verujte mi da znam koliko je bolno i teško po dete, roditelje i samog stomatologa kada se javi ozbiljan problem, zvani karijes. U toj situaciji im pokažite svoj autoritet, zubi se moraju prati, bez izgovora! Vi sami dajete deci najbolji primer kada je oralna higijena u pitanju! Perite zube pred njima kad god imate prilike za to. Pokažite im kako uživate i koliko se zabavljate dok ih perete.

Ishrana je zdravlje. Bez šećera nema ni karijesa! Česta konzumacija hrane i zaslađenih pića je jedan od uzroka karijesa. Bakterije u zubnom plaku (zubni plak je naslaga na zubima, često je vidljiva golim okom na zubima dece kod koje se neredovno i  loše sprovodi pranje zuba) fermentišu šećer u kiselinu koja razgrađuje gleđ i dentin zuba. Ove bakterije izlučuju toksine koji uzrokuju upalu desni. Sve bebine potrebe za tečnošću su pokrivene mlekom pa nema potrebe dodatno im davati sokove ili druge zaslađene napitke. Preporučena hrana koja smanjuje rizik od pojave karijesa- jabuke, šargarepa, kao i svo ostalo sveže povrće, tamni hleb, pirinač, integralni keks, sir i jogurt. Opasnom hranom po zdravlje zuba smatraju se svi zaslađeni napici, čokolade, lizalice, smoki i sve druge vrste slatkiša koji sadrže šećer a u isto vreme imaju osobinu da se vrlo lako lepe za zube.

Redovne kontrole. PREVENCIJA, PREVENCIJA I PREVENCIJA. Između 18. i 24. meseca bi trebalo da prvi put posetite izabranog stomatologa. Na taj pregled vas niko neće specijalno pozvati, zato se sami raspitajte u svom Domu zdravlja ili kod svog privatnog stomatologa u kojeg imate poverenja. Međusobno poverenje i poštovanje pacijenta i stomatologa je glavni preduslov dobre stomatološke zaštite, imajte to na umu kada tražite stomatologa za svoje dete. Bitno je da mu prvenstveno vi verujete i da od njega dobijate neophodne informacije vezane za oralno zdravlje vaših mališana. Kada dete oseti da je vaš stomatolog i vaš prijatelj biće mu mnogo lakše da se opusti i sarađuje.

Na sklonost zuba ka razvoju karijesa utiču nasledne karakteristike, kao što su:

• morfologija zuba
• razmaknutost zuba
• količina i sastav pljuvačke
• NAVIKE U POGLEDU ISHRANE I ORALNE HIGIJENE
• razvoj odbrambene sposobnosti pljuvačke na kariogene mikroorganizme

 

dsc_0427
Naš mali servis za pranje zuba

 

Nema sramote, uvek pitajte sve što vam nije jasno kako bi znali i sprovodili pravilno oralnu higijenu- Nije sramota priznati da niste sigurni da li dobro i ispravno perete zube, iako se nalazite u četvrtoj deceniji. Postoje roditelji koji se stvarno svojski trude oko zuba svoje dece ali rezultati izostaju jer ni oni sami nisu obučeni pravilnim tehnikama pranja zuba. Sada vam je jasno kako karijes može postati “nasledno oboljenje” u jednoj porodici. Pored oblika i veličine zuba mi našoj deci prenosimo i navike u pogledu ishrane i oralne higijene. Lakše se i brže da ispraviti nepravilan položaj zuba nego li loše životne navike, imajte to na umu.

 

Pokaži mi svoje zube i reći ću ti ko si!

 

Nevena Đorđević

 

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s