Drvo koje život znači

Koje je to drvo koje život znači?

Svako drvo iz šljivika, pored puta, u sred šume čak i ono na obodu neke tamo predaleke prašume.

Drveće je glavni izvor prerađenog kiseonika u atmosferi. Ono predstavlja pluća naše planete. Nestajanje šuma doprinosi klimatskim promenama jer se gube takozvani „ponori“ za odstranjivanje ugljen-dioksida pošto šume doprinose apsorpciji tog gasa. Upravo krčenjem šuma, a posebno onih tropskih, čovek je izazvao ogromne štetne i dalekosežne posledice koje ozbiljno ugrožavaju sav živi svet na Zemlji.

Industrija zarad ekonomskog rasta i ličnih interesa neke države masovno seče i krči šume a da pri tom ni ne slute kakvu štetu čine celom čovečanstvu. Neki pojedinci svojim nepromišljenim postupcima takođe doprinose uništavanju drveća i šuma. U tom nizu su i oni koji se odlučuju da u vreme novogodišnjih praznika sebe „počaste“ pravim, pravcatim zimzelenim drvetom.

Ove zime sam nailazila na mnoštvo izbačenih jelki na ulicu, koje su nekome poslužile kao dvonedeljna dekoracija doma. Kada prolazite ulicama i danima gledate kako broj posečenih stabala naslonjenih oko kontejnera raste, bude vam jasno kako po definiciji izgleda dadaizam. (Dadaizam je umetnički pokret koji ističe besmislenost civilizacije koja uništava vlastite vrednosti. Nastao je 1916. godine u Cirihu)

Zimzeleno drveće je dovoljno izdržljivo i zato može da raste i kada klimatski uslovi nisu najpovoljniji, ali na postupke nesavesnih i bahatih ljudi nažalost nisu otporni. Jednog popodneva sam odlučila da pokupim nekoliko opalih grančica od tih bačenih jelki i ponesem ih kući. Na pamet su mi padale različite ideje šta bi se sve od njih moglo napraviti za neku dečiju igru.

Cirih, januar 2019.

Na kraju sam se odlučila da grančice pretvorim u slikarske četkice. Uz pomoć običnog kanapa sam ih pričvrstili za drvene bojice koje su u formi suvenira donete sa Kipra. Slikale smo razne oblike i šare. Bile su to najčudnije, najvrednije i najbesmislenije četkice za slikanje na svetu.

Baš te četkice su mi dale povod da Tijani otkrijem onu staru tajnu koju bi svi mi odrasli trebali da znamo: Samo ako šuma peva i blista, čovek će se osećati isto tako. Mi udišemo ono što drveće izdahne i drveće udiše ono što mi izdahnemo. Ako radiš protiv njega, činiš zlo i samom sebi. Voli, čuvaj i štiti prirodu celoga života i ona će te za to debelo nagraditi.❤️

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s