Ceger od zlata jabuka

Mnoge životne filozofije su sadržane u samo jednom cegeru. Od one stare da nikada ne uzimaš više nego što ti je potrebno, pa sve do danas aktuelne – umerenost je ključ svega.

Ceger je po mom mišljenju najbolja stvar od svih koje nam je komunizam kao radikalna politička ideologija ostavila. Danas na ulici možemo da napravimo jasnu razliku ko ‘pripada’ kojem dobu. Plastična kesa predstavlja odliku kapitalizma, a ceger siguran i jasan znak komunizma. Šalu na stranu, ali sve naše bake u torbi poseduju po makar jedan ceger i dan danas. Još uvek mogu da se setim kako je izgledao moj prvi samostalni odlazak u omanju seosku prodavnicu u toku jednog letnjeg raspusta. Novac, spisak i grao ceger. Bila je to prava privilegija i čast sam otići, doneti i rasporediti namirnice po frižideru i špajizu. I tako svakoga dana. Uvek bi mi sve stalo u ceger grao boje, kao da je baka baš tačno znala njegov zapreminski indeks.

Kraj mog letnjeg rasputa označavao je i moj povratak u kapitalističko doba. Tata radi i  mama radi. Mama kuva, rasprema, pomaže oko domaćih zadataka i prostire veš svakoga dana. Ne koristimo ceger. Samo plastične kese koje dobijamo u prodavnici prilikom kupovine. I tako je polako, ali sigurno plastična kesa postala deo naše užurbane svakodnevnice. Svi smo toliko zauzeti da ne stižemo ni da se zapitamo i razmislimo o štetnom uticaju plastičnih kesa po našu okolinu, dok u prodavnici na pitanje prodavačice: Želite li još nešto? izgovaramo onu čuvenu rečenicu: Da, jednu kesu!

Od početka godine u Cirihu se stalno organizuju masovna okupljanja koja za cilj imaju da nam svima ukažu na trenutno stanje naše zagadjene životne sredine. Uvek zastanem i zamislim se kako je to sve istinski važno i bitno i  koliko smo mi na sve to kolektivno malo prosvećeni i neosvešćeni  o toj temi. Pre par dana nam je stiglo pismo od velikog lanca prodavnica ovde u Švajcarskoj -Migros- u kojem nas obaveštavaju da će određeni riblji proizvodi zbog neispravnosti biti povučeni iz prodaje i  ukoliko smo ih već kupili nikako nije preporučljivo da ih konzumiramo. Tada sam po prvi put osetila istinski strah i tugu zbog naše kolektivne neodgovornosti na globalnom nivou.

 

IMG_9076 (1).jpg
Foto: zVg Klimastreik Schweiz, Dominic Waser

 

Ljudskom nemarnošću plastične kese i drugi otpad dospevaju do reka, mora i okeana. Pod uticajem UV zraka plastika se raspada na sve manje i manje komadiće i te čestice stvaraju ′plastičnu supu′ koja pluta na dubini do 100 m. Na taj način morske životinje mogu progutati i uneti u lanac ishrane deo plastike i ostalih teških metala koje tamo ne bi trebali da se nalaze. Veliki  broj životinja godišnje umire od gušenja plastičnim kesama, jer ih greškom uzimaju kao hranu, a mnoge od njih se upetljaju u kese i ne mogu da se oslobode.

 

Ja sam svoj ponovni susret sa cegerom doživela već prvog dana mog trudničkog bolovanja. 😀 Do sada ih već imam nekoliko i ne planiram da se vraćam plastičnim kesama. Najspecijalniji ceger iz moje lične kolekcije je piši – briši ceger. Na njega svake nedelje stavljam različite šare i oblike u bojama a on dobija novo ime u zavisnosti od toga šta je na njemu. Od ovog ponedeljka on postaje ceger zvani Jabuka.

Materijal

IMG_8952

  • Polovina jabuke
  • Tempera
  • Pamučni ceger

 

Uputstvo za rad

1 Temperu istisnite na kuhinjski tanjir i dodajte joj malo vode, sjedinite ih četkicom ili bilo kojom kašikom iz escajga.

Polovinu jabuke umočite u pripremljenu temperu.

Zatim jabuku natopljenu bojom prislonite na ceger, sačekajte par sekundi pa jabuku polako odvojite od cegera. Ponovite postupak sve dok ne dobijete željeni broj jabuka na cegeru.

Obavezno stavite papir ili stare novine u ceger kako boja ne bi prošla na drugu stranu.

 

 

SYSTEM CHANGE

NOT

CLIMATE CHANGE

 

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s