Vaskršnja dekoracija – praznični ukrasi naših ruku delo

Predstojeći praznik sa sobom nosi dobrotu, ljubav, praštanje i razumevanje. Pored običaja farbanja jaja, dekoracije doma raznim zekama i korpicama trebalo bi deci govoriti i o suštini Vaskrsa. Samo će tako jedan od najvećih hrišćanskih praznika imati smisla.

Tek što sam preživela Tijaninu adaptaciju na vrtić, već sledećeg dana sam se našla u novoj, za mene do tada nepoznatoj situaciji. Situaciji zvanoj, izvolite mama, ovo je vaša ćerka sama napravila. Dok u jednoj ruci držim Tijanu, pospanu i tešku u drugu mi vaspitačica stavlja papirnu korpicu i jednog čokoladnog zeca. U prvi mah sam pomislila da je to vaskršnji poklon koji dobija svako dete od vrtića, ali ubrzo mi je objasnila da su danas imali radionicu oslikavanja papirnih korpica. Pažljivo okrećem i zagledam korpicu sa svih strana i odmah prepoznajem Tijanine karakteristične šare flomasterom. Da, to je to. Prvo kratke i nesigurne linije, kao da proverava da li boja piše a onda preko njih onako duge i sigurne, beskonačne i nadasve bezgranične linije i nepravilne kružnice.

U tom trenutku srce počinje da mi raste, i ne samo da je ispunilo ceo grudni koš, već mi odjednom i nenadano zauze i celo grlo. Nekako sam uspela da udahnem, progutam i kažem: Zaista je predivno! I baš tada se srce od neke miline osili pa nastavi da raste i dalje, skroz do očiju. Toliko beše veliko da poče da mi pritiska  oči. A oči, ko oči ne umeju da trpe pritisak velikog srca, toliko velikog da u njega može da stane čitavo jedno dete. Ne znaju da pruže ni prividni otpor, već se odmah zasijaše i zasuziše. Od sreće što u dušu znam svaku njenu liniju, duž i nepravilnu kružnicu, i od ponosa što je samostalno oslikala jednu vaskršnju korpicu a juče joj je tek bilo pune dve godine. Dok se rastajemo sa vaspitačicom, stežem Tijanu uz sebe i osećam kako se moje srce ponovo vraća na mesto.

Bez sumnje, bila je to najlepša vaskršnja korpica koju sam ikada videla i uz to najčudniji i  najlepši rast mog srca do tada.

Čim smo stigle kući, odmah smo nazvale tatu kako bi mu do detalja opisale tu magičnu papirnu korpicu od koje srce raste do očiju i nazad u svega nekoliko sekundi, a onda smo prionule na naš mali kućni projekat – Zeke od papira.

 

MATERIJAL

  • papir
  • makaze
  • vata
  • lepak
  • konac i igla

 

1

Nas dve smo koristile stari reklamni časopis koji još uvek nismo reciklirale sa starim papirom. Nacrtala sam na običnom parčetu papira siluetu zeke, a zatim ga precrtala na list časopisa.

 

 

 

2

Makazama ih iskrojite i pri dnu zalepite malu kuglicu vate koja će imitirati zekin repić.

3

Uvucite konac u iglu i u predelu zekinih ušiju probodite papir iglom i nanižite ih na konac.

 

IMG_9690
Uz pomoć igle i konca papirne zeke se lako mogu nanizati

4

Krajeve konca možete vezati za drveni štapić ili ih jednostavno lepljivom trakom pričvrstiti na prozor ili zid. Mi smo ih u prvi mah stavile na kućicu za lutke, a kasnije smo ih koristile kao neobičnu dekoraciju za tortu.

IMG_9921

 

Srećan praznik! Volite, praštajte i verujte svakoga dana.

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s