Magični životinjski park koji nadahnjuje, budi i očarava na prvi korak

Putovanje je za mlađe deo edukacije,

a za starije deo iskustva.

Francis Bacon

Za Prvomajski uranak rešili smo da posetimo životinjskii park u mestu Arth Goldau u Kantonu Švic. Odavno već znamo za njega, što iz preporuka naših prijatelja tako i po njegovom čuvenju u Švajcarskoj. On je jedan od Prirodnih centara koji čuva i štiti ugrožene životinjske vrste u njihovom prirodnom okruženju. Park sadrži suva staništa, močvare, kiselo tlo i područja bogata hranljivim materijama. Ova mala struktuirana raznolikost zemljišta je jedinstvena u Švajcarskoj. Posvećenost prirodi na pravi način rezultirala je time da Prirodni park za životinje sada predstavlja stanište za razne ugrožene vrste. Negovanjem dostojanstvenog odnosa prema životinjama i prirodnim resursima kao i  zaštita i očuvanje ugroženih vrsta i zdravih ekosistema su primarni ciljevi zooloških vrtova i akvarijuma.

U  ovom Prirodnom parku po prvi put sam dožive floru i faunu svim svojim čulima. Ovde je omogućen direktan kontakt između ljudi i životinja. Već pri ulasku u sam park kada vidite sve te ptice koje radosno pevaju, ribe koje iskaču iz vode i u leto hvataju neku malenu bubicu ili opazite lane koje vas iz šume svojim toplim i milim očima zove da ga pratite, već tada shvatite da ste došli na njihov teren. Priroda pripada njima isto koliko i nama, ali ovde su oni naši domaćini. Gde god da pogledate nigde nema kaveza, malog prostora ili tuge i sete za slobodom.

Park se sastoji iz tri dela i kroz svaki vas vodi staza duž koje su obeležja o životinjskim vrstama koje tu možete videti ili lično sresti. Prvi deo naseljavaju ribe i razne vodene ptice. Najveći doživljaj na Tijanu su ostavile patke koje su slobodno prošle pored nje, uskočile u drugo jezerce i otplivale svojim putem. Na sredini jezera se nalazi tunel pod zemljom iz kojeg možete da posmatrate ribe koje plivaju. Po meni je to jedna od najvećih atrakcija kada su ribe u pitanju ako „zanemarim“ jata riba koja iskaču iz vode kao u nekom filmu, dok koračate tik uz njih.

DSC_0690DSC_0676DSC_0652 (2)DSC_0658

 

 

U drugom delu se nalaze razne vrste sova kao i  poznati lešinar neobičnog izgleda – Bradati sup, čija vrsta spada u ugrožene. Pored njih u ovom delu Parka smo videli i bizone, divlje svinje, lisicu ,jelena, srne i divokoze. U tom trenutka sve je bilo nemerljivo sa prilaskom malog laneta koje se vešto spustilo niz jednu stenu do nas. Prvo prilazi Tijani. Dok pokušava da joj iz ruke obrsti grančicu koju drži, ona se u strahu povlači pred njim i skriva rukicu iza ledja. Lane ipak ne odustaje, nastavlja da je njuška i golica dok se ona gromoglasno smeje i dalje pomalo uplašena. U jednom trenutku ona mu pruža grančicu od svega dva, tri listića. Nije stigla ni da mu do kraja izgovori evo, uzmi a ono je već zadovoljno grickalo onaj mladi list. Dok spretno skakuće nazad, do one velike stene sa koje se spustilo do nas, Tijana pokušava da ga stigne. Daleko spretnije i brže lane uspeva da joj umakne, dok mu ona neumorno dovikuje – Lane, vrati se!

DSC_0954DSC_0870DSC_0743

 

 

U trećem delu su vukovi i medvedi. Prostor u kome se oni nalaze je veliki i prostran tako da baš morate imati sreće da ih vidite. Videli smo jednog medu koji je vrlo brzo nestao iz našeg vidokruga i odjurio za nekom košnicom meda, pretpostavljamo. U ovom delu se nalazi veliko igralište za decu koje je prilagođeno ovom nestvarnom mestu. Mnoštvo užadi i penjalica, ljuljaški i vrteški na jednom mestu. Naparvili smo mali predah pored igrališta kako bi smo sumirali utiske pre nego krenemo nazad za Cirih.

DSC_0663 (1)

Osećali smo se puno energije iako smo hodali skoro šest sati sa kraćim pauzama. Pomislila sam kako bih mogla još jedan krug, sve ispočetka. Nikada nisam sumnjala u latinske izreka, svaki put mi srce bude iznova puno kada se uverim u istinitost one koja kaže – Lekar leči a priroda ozdravljuje.

DSC_0739

Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja.

 

photos by Nikola Đorđević & me
camera used: Nikon 5600, lens: 18-105 mm.

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s