Čas baleta – vežba rotacije

San mnogih devojčica je da postanu balerine. Što zbog lepršavih suknjica i gracioznog trikoa, što zbog belih baletanki tako i zbog nestvarno lepog osećaja kada se zavrtimo u krug raširenih ruku.

Da li ste znali da je jedan od najkomplikovanijih pokreta u prostoru – rotacija? Verovatno je i to jedan od razloga zašto nam se balerine čine toliko fascinantne. Njihovo umeće rotacije nas zaokuplja da ih gledamo i divimo im se. Nekako mi dolazi prirodno da je decu jako zgodno uporediti baš sa balerinama. Zajedničko im je to što su neuhvatljivi i često nedokučivi. Izgledaju tako krhko, a nadljudske su snage.

Deca već sa osamnaest meseci sama počinju da se okreću oko svoje ose. Tada roditelji često pokušavaju da ih zaustave i odvrate od te aktivnosti kako im se ne bi zavrtelo u glavi. Stani, zavrteće ti se u glavi i pašćeš, ne valja da se deca tako okreću, osim što mogu da se povrede čula sam da može  i  muka da im bude od toga, povika stara komšinica Mara. Hajde da analiziramo sve činjenice o rotaciji koje se nalaze u ovoj rečenici. Komšinica je to rekla iz iskustva, da li je ovo zaista tačno?

Rotacija, iliti okretanje je najintenzivnije čulno iskustvo i nakon kratkog vremena uzrokuje da se vestibularni sistem doslovno isključi. Ili, kao odgovor na nemogućnost rukovanja nadražajem, mozak prelazi u zaštitni režim i vaše dete može imati posledice koje se manifestuju kao mučnina i povraćanje. Efekti centrifugiranja mogu trajati i  6 do 8 sati kasnije. Fokusirajte se da naučite dete da se okreće 10 sekundi u jednom smeru, a zatim da se zaustavi i okrene 10 sekundi u drugom smeru. Ovo je još moćnije i korisnije ako možete uraditi na nekoj od vrteški u parku , dok vaše dete leži na stomaku. Često roditelji umeju da stave dete na kancelarijsku stolicu i da ga vrte u jednom smeru, beskonačno dugo. Izbegavajte da rotirate dete, osim ako ne pratite preporuku o dozvoljenom vremenu za okretanje. Komšinica je delimično bila u pravu, iz njenog iskustva ona zna do čega može dovesti preterana i nekontrolisana rotacija. Ključna stvar je da decu ne treba sputavati da se sama vrte. 

Rotacija koju deca sama sprovode na zemlji, stimulativno deluje na fizički i mentalni razvoj. S obzirom na komplikovanost pomenutog fiziološkog procesa, važno je da bude razvijen u ranim godinama života kako bi se iskoristio period najvećeg sazrevanja mozga i pomoglo detetu da što bolje razvije prirodne potencijale.

Moja dvogodišnja Tijana i ja praktikujemo da se vrtimo raširenih ruku svakoga dana. Uz rečenicu – Ti si moja balerina – ona se raširenim rukama vrti oko svoje ose 10 sekundi. Posle kratke pauze vežbu ponavljamo još 2-3 puta (uvek se vrti na jednu stranu u toku jednog dana, a drugi dan menjamo stranu). Moja mama uporno pokriva oči i neumorno dovikuje, paščete, pašće dete, svaki put kad nas vidi. Nikako nam ne polazi za rukom da je ubedimo da je osećaj sjajan i da bi trebala da nam se pridruži. 😀

Hodanje po liniji (za mlađi uzrast) ili hodanje po gredi (za stariji uzrast) je takođe odlična vežba za održavanje ravnoteže. Širokom selotejp trakom u braon boji možete napraviti putanju od spavaće sobe do kupatila i kretati se tačno po njoj, nogu pred nogu, sa raširenim rukama. Tako će put do kupatila biti mnogo zanimljiviji, a možda budete imali sreće pa i jutarnje pranje zuba postane interesantno. Zgodno je i na betonu kredom nacrtati vijugavu putanju koju pratimo sve do njenog kraja gde nas čeka neka kofica ili druga igračka koju smo tog dana poneli od kuće.

Do čitanja, Nevena Đorđević

 

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: