Značaj pokreta u razvoju deteta

Filozofija pokreta je mudrost tela, koja za sobom povlači potrebu samospoznaje, samopotvrde i samodefinisanja.

Mens sana in corpore sano

Osnovna komponenta nervnog sistema, a posebno mozga je mreža specijalizovanih nervnih ćelija tzv. neuroni. Ove ćelije se međusobno povezuju elektro-hemijskim vezama – sinapsama, koje su fizička osnova za kompletan psiho-fizički razvoj osobe. Uz pomoć sinapsi impuls se prenosi duž neurona do centra koji će adekvatno odgovoriti na njega. Nakon rođenja, razvoj mozga se sastoji od povezivanja među neuronima – pravljenje sinapsi. U svakoj moždanoj regiji se nalazi oko milion neurona koji treba međusobno da se povežu. Od broja i organizacije ovih sinapsi zavisi sve, od sposobnosti da prepoznamo slova do održavanja socijalnih-odnosa. U prve tri godine se dogodi najviše promena s obzirom da je sve novo.

U ovom periodu mozak je najfleksibilniji i najspremniji da uči.
Kada se dete oseća sigurno, a njegove potrebe dosledno ispunjene, u okruženju punom ljubavi, njegov mozak je spreman da stvara sinapse. Ove veze umiru ako se ne održavaju. Ako nema iskustva ili ako je pod stalnim stresom veze se gase i mozak ima poteškoće prilikom funkcionisanja. Brojni autori navode pozitivno dejstvo kinezioloških aktivnosti na veštine čitanja, pisanja i crtanja kod dece. Rezultati ovih istraživanja su pokazali da najveći učinak u poboljšanju pomenutih aktivnosti dece, upravo imaju vežbe koje se baziraju na pokretima važnim za kontrolu ravnoteže, koordinacije i pokreta očiju.

84008f0463e04d41a7c88f713b353787

Kretanjem i senzo-motornim razvojem, dete spoznaje svet oko sebe u primarnom obliku što predstavlja osnov za razvoj ostalih funkcija i sposobnosti čoveka. Pokret je neverbalni odgovor kod dece koja još uvek nemaju razvijenu jezičku sposobnost. Terapeuti su otkrili da kada tretiraju dete sa narušenom vestibularnom funkcijom, govorne i jezičke sposobnosti bivaju poboljšane zajedno sa poboljšanjem ravnoteže, pokreta i motornog planiranja. Ovo ukazuje na značaj pokreta u periodu ranog detinjstva, što doprinosi jačanju vestibularnog sistema i pripremi mozga za proces učenja. Pokret pomaže da se obezbedi kiseonik i druga divna stvar koja se dešava sa pokretom je ta što mozak proizvodi neuro supstancu – endorfin. Endorfin izaziva osećaj energetskog zadovoljstva i čini mozak podobnijim za učenje. Pokret i ritam stimulišu frontalne režnjeve mozga, važne za razvoj jezika. Ovaj deo mozga raste na uzrastu između druge i šeste godine života. Nedovoljna motorička aktivnost u predškolskom uzrastu, štetno utiče na razvoj sposobnosti i znanja ali i na zdravstveni status deteta. Rano detinjstvo predstavlja izuzetno važan i osetljiv razvojni period u kome dete stiče raznovrsno i bogato iskustvo. Kod dece predškolskog uzrasta izrazito naglašena biološka potreba za kretanjem i igrom, a mnogi roditelji te potrebe zanemaruju i time decu lišavaju senzomotorne stimulacije. Dete kroz pokret upoznaje sebe i svet oko sebe, uspostavljajući tako komunikaciju sa okolinom što pozitivno utiče na njegov razvoj u celini. Telesna aktivnost takođe pozitivno utiče i na motoričke sposobnosti dece, posebno na dinamičku ravnotežu, snagu, koordinaciju, brzinu, preciznost, a kod devojčica i na fleksibilnost. Telesno vežbanje je od velike važnosti za naš organizam. U ranom uzrastu ono nam pomaže da na najadekvatniji način pripremimo mozak kako da pravilno uči i adaptira se na novonastale situacije. Kasnije nam vežbanje služi kao samospoznaja, samopotvrda i samodefinisanje. Rano sticanje dobrih navika pozitivno utiče na  razvoj zdrave i potpune ličnosti.

U to ime neka svako jutro započne vežbicama istezanja – glava, ramena, kolena i stopala.

 

Do čitanja, Nevena Đorđević

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s