Razvoj fine motorike kod dece

Prvi prst je palac pravi radoznalac. Drugi pravo kaže. Srednji prst je treći, on je ponajveći. Četvrti domali prstenom se hvali, a peti je ovaj najmanji i najtanji.

Današnja deca uglavnom koriste samo prva tri prsta, dok slažu lego kocke ili koriste tablet za gledanje crtaća. Tu zapravo i nastaje problem, moramo ih naučiti i motivisati kroz igru da koriste i četvrti i peti prst. Postojanje fine motorike se ogreda u korišćenju svih pet prstiju.

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Fina motorika se razvija rastom – od početnih nespretnih pokušaja deteta da samostalno koristi kašiku, pokreti ruke tj. šake vremenom postaju precizniji, sve do momenta kada dete može da uzme olovku i da je kontroliše.

Za uspešno ovladavanje procesom pisanja koje dete čeka u školi, potrebno je najpre razviti finu motoriku mišića šake i prstiju. Dakle, fina motorika je od suštinskog značaja za pisanje, što predstavlja dovoljan razlog da se ta veština razvija i kod kuće, mnogo pre polaska u školu. Razvoj grafomotoričke sposobnosti započinje u uzrastu od 18 meseci i traje do polaska u školu.

Možda vam priča o finoj motorici zvuči komplikovano, ali zapravo je sve jako jednostavno ako se razvoju deteta posvetimo na ispravan i adekvatan način. Sve je manje slobodnog vremena koje nam ostaje da kao prezaposlene majke i očevi posvećujemo svojim mališanima, ali bar onih dva – tri sata zajedničkog vremena posle vrtića a pre spavanja iskoristite pametno i korisno. Pričajte, igrajte se, pravite zajedno razne zanimljive stvari, odvedite ih na neki teren i trčite za njima, za loptom, za balonom… Ohrabrujte ih, bodrite, podstičite, zasmejavajte ma koliko da ste umorni, ljuti ili razočarani danom.

Najjednostavnije i najjeftinije igračke koje možete i sami da napravite su po pravilu i najefikasnije za razvijanje fine motorike. Sve igre koje sadrže bacanje i hvatanje lopte, igre sa testom i plastelinom, igre sa klikerima, cepkanje i lepljenje papirića na podlogu, hvatanje određenih predmeta štipaljkom, igranje peskom, ubacivanje predmeta u otvore, nizanje predmeta i stvari, pisanje, crtanje,pertlanje. Za uzrast deteta do 2 godine po meni su najpogodnije igre hvatanja loptice i njeno ubacivanja u recimo neki sud, nizanje drvenih kuglica u zatvorenom sistemu kako ih ne bi progutali i igra ubacivanja odredjenih oblika kroz otvore.

 

Do čitanja, Nevena Đorđević

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s