Senzorna kutija za pravilan rast i razvoj

Dobru igru ne čine skupe igračke, nego kreativne ideje!

Danas vam pišem o našoj omiljenoj senzornoj igri. Sve što vam je potrebno za nju verovatno već imate u kuhinji tako da možete već danas da je isprobate.

MATERIJAL

IMG_1810.jpg

 • Plastična posuda
 • Makarone ili pirinač
 • Nekoliko plastičnih časa ili drugih malih posuda
 • Kašika

Možda ovakva vrsta igre neće delovati zabavno roditeljima, ali verujte mi na reč senzorna igra ne mora da ostavlja nered iza sebe po sobi. Ova vrsta aktivnosti donosi mnogo zabave za dete a pored toga oni kroz igru uče i razvijaju različite veštine. 

Kada se zamislite videćete da deca uz pomoć senzorne kutije razvijaju:

 • Taktilno učenje
 • Prematematičke veštine
 • Finu motoriku
 • Samokontrolu 

 

Taktilno učenje

Sve što možemo dodirnuti spoznajemo na osnovu tatktilnih osećaja. U edukaciji jedna od najuspešnijih metoda učenja naziva se kinetička ili taktilna metoda. U našoj senzornoj igri ruke su u stalnom kontaktu sa makaronama ili pirinčom. Primetićete kako ih znatiželjno stežu u šaku i puštaju iz nje, a onda ubrzo sledi i pitanje kroz smešak: Mama, a šta je ovo?

Prematematičke veštine

Kašika nam služi kako bismo sve čaše napunili makaronama do vrha. Uvek naglas brojimo koliko smo kašičica sipali u čašu kako bi je napunili.

Fina motorika

U ovoj igri dete koristi svih pet prstiju.

Samokontrola

Deca kroz ovu igru uče kontrolu impulsa. Kada napuni šaku makarona pokušaće da je baci na pod. Pustite ih prvi put, a onda im objasnite da su pravila igre da se sav materijal koristi samo unutar kutije, nikako van nje. Sledeći put možete primetiti kako sa punom šakom makarona prete da će je  baciti okolo dok vas gledaju u oči. Tada priđite stavite njihovu ruku nad kutiju i recite im da otvore šaku. Opet im ponovite pravila igre, igramo se samo unutar kutije, ne van nje. Možda bude potrebno i nekoliko puta da im objasnite kako da se igraju, ali na kraju će razviti samokontrolu i pravilo poštovanja igre. Ovo će vam olakšati sve životne situacije u kojima je potrebno da se pridržavaju pravila i imaju samokontrolu. Jedna od njih je i trčanje na ulici. Mi veliki znamo da i tu postoje pravila igre i puno učesnika. Ako im još kod kuće kroz igru objasnite samokontrolu i poštovanje pravila, lišićete dete i sebe neprijatnih situacija u kojima oni ne reaguju na vaše STANI, NEMOJ TAMO DA TRČIŠ, ZAUSTAVI SE!

Senzorna kutija nam pomaže da: 

 • upravljamo emocijama,
 • rešavamo problem organizovanjem i izvršenjem zadatka
 • sarađujemo jedna sa drugom

 

Cena ovog veličanstvenog seta za igru je tričava naspram onoga što može da pruži deci i vama. Možda izgleda pomalo šašavo, ali verujte mi da pomaže. 😀

 

Do čitanja, Nevena Đorđević

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: