U poseti prirodnjačkom muzeju

Nedelja je dan za porodicu!

Veliki nedeljni ručak kao simbol okupljanja porodice iliti kako je nedeljni ručak doveo do otuđenja u porodici. Prihvatanjem zapadnih standarda posle oslobođenja od Turaka gradske porodice su nastojale da nedelju provode okupljene oko stola. Uštirkani beli stoljnjak od damasta, veliki keramički čorbaluk sa motivima raznolikih cvetića, novi tanjiri, oni koji se samo nedeljom stavljaju na sto, pozlaćeni escajg, onaj što stoji u koferu a ne u kuhinjskoj fioci i devojčica koja savija salvete u trougao čine sastavne delove tradicionalnog nedeljnog ručka. Majka koja još pre doručka odlazi na pijacu po sveže meso i povrće dok u vanglici narasta testo za štrudlu, onu domaću sa makom ili orasima. Tako je živela porodica moje mame, tako je nastavila da živi i moja mama kada je zasnovala svoju porodicu. Meni tu nešto oduvek nije štimalo, pa sam se često bunila i protivila tom običaju. – Hajde da idemo negde svi zajedno, ne želim da ti ostaješ kući i spremaš ručak dok se mi šetamo sa tatom po Adi. – Dobro, a šta ćemo jesti kad se vratimo sa Ade? Sendvič? ili hleba i džema? – Mama pa ionako preko cele nedelje jedemo kuvano, tako što podgrevamo ono što nam pripremiš uveče. – Znam, ali hoću da nedeljom jedete SVEŽE skuvano. – Hajde, idite vi sada, dok se vratite sve je spremno. U tim trenucima uvek bi se osetila kao neki teret, ali eto, moja majka bi mi uvek kao po nekom običaju odgovorila da mi za nju nikada ne možemo biti teret.

Sećam se da sam jednom prilikom otvoreno poželela da zamenim sve nedeljne ručkove za mamin odmor tog dana, zajedničko provedeno vreme i pržena jaja za ručak bez da nju grize savest na račun izostale supe, pečenog mesa i štrudle. Ja, sada kao žena i majka mogu odgovorno da tvrdim – ako ne igraš po ‘svojim’ pravilima već drustvenim onim nametnutim itekako ti baš svako može biti teret, bez obzira koliko tu ljubavi postoji.

Od kada sam se preselila u Švajcarsku i započela svoj bračni i porodični život ne prođe dan a da ne budem zahvalna što se baš ovde živi kao u mom idealnom svetu iz mašte. Nedelja je dan za porodicu! Dan za hajking, za izlete, zoo vrt, kupanje na jezeru, nedelja je dan za porodicu i sve one aktivnosti koje će je učiniti srećnijom, a među njenim članovima stvoriti još veću bliskost, poštovanje i ljubav. Volim tu našu nedelju i ne bih je menjala ni za šta na svetu. Volim sve slike koje baš tog dana napravimo i dogodovštine koje posle dugo prepričavamo. Raduje me što subotom uveče pripremam salatu od raznovrsnog povrća i onu pravu proju kao mali znak negovanja srpske tradicije.

Jedne nedelje smo odabrali zoološki muzej u Cirihu za naš porodični dan. Malo je reći da smo se vratili oduševljeni i puni utisaka koje je na nas ostavio ovaj nesvakidašnji muzej. On se nalazi pri Univerzitetu, tako da često možete sresti studente koji će vam rado ispričati neku od mnoštva zanimljivih priča i anegdota vezanih za životinjski svet. U muzeju je izloženo oko 1.500 životinjskih vrsta iz celog sveta. Imali smo priliku da vidimo žirafu, polarnog medveda, foku, razne tropske ptice i najrazličitije leptire i bube. Posetioci svih uzrasta mogu da testiraju svoje znanje o životinjama na različitim štandovima. Takođe mogu da gledaju i minijaturna bića kroz mikroskop i slušaju snimke preko 300 glasova životinja. To je zaista poseban osećaj, uz samo malo mašte možete odleteti do najudaljenijih i najegzotičnijih predela na planeti. Filmovi o životinjama se redovno prikazuju u specijalnim salama i tu možete dodatno da usavršite svoje znanje i saznate neke nove zanimljive podatke o magičnom svetu životinja. U muzeju postoji i posebna izložba koja prikazuje fascinantne aspekte životinjskog carstva kao i tekuća istraživanja u toj oblasti.

IMG_1427

IMG_1424

IMG_1431

IMG_1439

IMG_1477

9a0cd6945e7c4373befe4b119fa83710

IMG_1435

IMG_1438.jpg

IMG_1436

IMG_1448

 

Poseta Zoološkom muzeju nam je donela puno novih saznanja. Meni je bio zanimljiv podatak da postoje milioni različitih životinja i biljaka na zemlji – oko 40 miliona, ali vremenom je ostalo između pet i deset miliona vrsta. Istorija izumiranja vrsta obezbeđuje dragocen pogled na globalnu ekologiju, kako prošlosti tako i budućnosti.

Volim tu našu nedelju i ne bih je menjala ni za šta na svetu.

 

Do čitanja Nevena Đorđević

photos by me, @nensilica

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: