Najlepše izvinjenje na svetu, iliti 24h u Minhenu

U tem Minhenu svega na volju,
svega ima to istina, pa i žene piju
piva,
U tem
Minhenu.

U tem Somboru, Zvonko Bogdan

Život je kao putovanje, čine ga sve one stvari koje se nalaze između očekivanog i neplaniranog. Naše nedavno putovanje u Minhen je bilo puno neočekivanih i neplaniranih događaja pa smo tako od ukupno četiri dana ostali samo jedan. Možda zvuči premalo za kosmopolitski grad kakav je Minhen, ali nama i to naizgled kratko vreme beše dovoljno da se vratimo prepuni nekih novih i lepih utisaka.

Naše dvadesetčetvoročasovno putišejstvije po Minhenu počelo je baš na glavnom trgu ovog grada  Marienplatz-u, na kome se nalazazi impozantna gradska skupština. Nesvakidašnje arhitektonsko zdanje je upotpunjeno sa miniaturnim statuama bavarskih vladara i poznatih istorijskih ličnosti. Na vrhu se nalazi veliki zvonik koji sastoji od čak 43 zvona. Uz zvona su postavljene i mehaničke marionete koje prikazuju scene iz prošlosti Minhena. Kada budete u prilici obavezno pročitajte istoriju ovog grada koji se nalazi na raskršću mnogih puteva. Tokom istorije je rušen i uništavan a danas je jedan od vodećih industrijskih i turističkih gradova Evrope.

IMG_1271
Marienplatz, Rathaus
IMG_1277
Marienplatz

Uskim kaldrmisanim ulicama nastavili smo dalje našu šetnju po Minhenu. Usput smo prošli i pored katedrale Freuenkirche, koja se smatra jednim od glavnih simbola ovog grada. Sagrađena je od crvene cigle u gotskom stilu, ali bez bogatih i prepoznatljivih ukrasa koji prate ovaj pravac u arhitekturi. Posebnim dizajnom dva tornja od po 100 metara visine ova konstrukcija izgleda još veće, a pri tom je zadržala svoj moderan izgled – po principu manje je više.

IMG_2136
Freuenkirche

Jedna od turističkih atrakcija predstavlja i imitacija trijumfalne kapije, popularni Siegestor predstavlja spomenik i podsetnik na mir. Posvećen pobedi, uništen ratom, podstiče na mir zapisano je na ploči koja se nalazi na kapiji. Baš kod tog natpisa su mi se probudila sećanja na istoriju tokom drugog svetskog rata i položaj Srba u istom. Razmenismo po koju o velikom ratu Nikola i ja i nastavismo dalje. Sledeća destinacija Englischer Garten.

IMG_2139
Hofgarten

Na putu do Engleskog vrta, prošli smo kroz Hofgarten. Nestvarno lep i uređen park koji je građen od 1613. do 1617. godine kao renesansni vrt u italijanskom stilu. U centru vrta nalazi se paviljon posvećen boginji Diani.

Nadaleko poznati i čuveni Englischer Garten je jedan od najvećih urbanih javnih parkova na svetu. Ime se odnosi na njegovu englesku vrtnu formu neformalnog pejzaža, stila koji je bio popularan u Engleskoj tokom 18.veka. Kada je bavarski vladar Maximilian III Joseph preminuo na vlast je došao vojvoda Charles Theodore iz jugozapadne Nemačke. Novi vladar je preferirao svoju postojeću kuću u Manhajmu na Rajni više nego Bavarsku. Bezuspešno je pokušao da proda svoju nevoljenu baštinu za austrijsku Holandiju. Razumljivo, ljudi iz Minhena su mu uzvratili prezirom i kako bi nadoknadio ovu nesrećnu atmosferu, Charles Theodore je posvetio mnogo pažnje raznim poboljšanjima u gradu. Između ostalog, on je stvorio umetničku galeriju u severnim arkadama rezidencije Hofgarten. Napravio je vrt kao i novu galeriju otvorenu za javnost  1781. godine. Zaista lepo izvinjenje, nema šta.

IMG_2173
Englischer Garten
IMG_2183
Englischer Garten

Jedna od glavnih atrakcija Englischer Gartena je surfovanje. Naime, u jednom od veštačkih potoka koji teče kroz park, postoji stojni talas koji nastaje promenom protoka vode od laminarnog ka turbulentnom. Surferi se raspoređuju duž obale, ulaze u vodu sa svojim daskama i pokazuju umeće jahanja na samo jednom talasu. Zaista je neobično kada pogledate da vreli kolovoz deli užurbani radni svet od zelene oaze u kojoj ima mesta za uživnje, opuštanje pa čak i surfovanje. Po meni je ovo najveća blagodet Minhena i turistička atrakcija koju ne smete zaobići.

Zbogom gradu najukusnijih pereca i najvećeg parka na svetu!

Do nekog skorog viđenja, između očekivanog i neplaniranog.

 

Do čitanja, Nevena Đorđević

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: