Igra koja život znači

Tvoj jedini zadatak je da se igraš, skačeš i trčiš. Mozak se razvija samo usled različitih stimulacija. Najveća stimulacija jeste igra.

Neka igre počnu!   

mama Neca

Deca ne mogu na posao, mali su i u školu da ih pošaljemo. Ništa im drugo ne preostaje nego da se po ceo dan igraju. 😀 Glavni zadatak nas roditelja je da ih naučimo kako da se igraju, neprastalno istražuju i budu kreativni. Naši saveznici i verni pomagači na tom putu su svakako igračke. Igračke su predmeti posebno izrađeni za igru dece. One su zamena, simboli za realne predmete. Lutka je zamena (simbol) za dete, različiti automobili (igračke) zamena su za stvarne automobile, kolica za lutku su zamene (simbol) za realna kolica i sl. Pored kupovnih igračaka detetu treba ponuditi i predmete iz svakodnevnog života – kutije, razno kuhinjsko posuđe, prazne ambalaže… U najranijem uzrastu deca najviše vole baš te stvari te sitnice koje čine naš svakodnevni život. Veliku zabavu i radost  im pričinjava svako otvaranje i zatvaranje raznih kutija i plastičnih posuda. Umetanje stvari jednih u druge takođe može trajati neobično dugo. Odvrtanje čepova sa upotrebljenih plastičnih flaša, mućkanje kutija u kojima nešto zvecka i beskonačno igranje sa sjajnim i šuškavim papirima za pakovanje poklona su specijalnost svake bebe mlađe od godinu dana.

Igračke i stvari iz svakodnevnog života koje deci služe kao oruđe za igru imaju moć da  zaokupe svu njihovu pažnju. Kada je dete duboko uključeno u igru ono na taj način vežba kreativnost i koncentraciju. Najveće blagodeti igranja su upravo ove dve osobine koje rastu i razvijaju se vežbom, tj. svakodnevnim igranjem. Baš ta koncentracija i kreativnost navežbana kroz igru  kasnije će imati najviše uticaja na akademske i brojne životne veštine svakog od nas.

Igra deteta u različitom uzrastu

  • U prvoj i drugoj godini života dete doslovno istražuje svet oko sebe. Upoznajući se sa različitim materijalima uči kako da ih koristi i koja je njihova funkcija. Vrlo brzo nauče zakone uzroka i posledice i nekako mi se čini da ih to najviše oduševljava i raduje. Obožavaju da guraju razne predmete po podu, bacaju ih, zatim da pune veće činije nekim manjim predmetima. U ovom uzrastu ne bi trebalo ništa da im se brani tokom igre. Graška je ako ih prekorite – Ne bacaj to! I iz ruke im svako malo uzimate stvari kako ne bi stavljali u usta. Ovakav vid ponašanja u ovom uzrastu ne predstavlja nikakav vid bezobrazluka ili nevaspitanja, deca na ovaj način uče i vrlo im je važno da to rade neometano i bez stalnog prekora. Zato je naš roditeljski zadatak da im učinimo tu igru sigurnom i bezbednom po njihovo zdravlje. Treba izbegavati  stvari koje nisu prilagodljive ovom uzrastu kao što su klikeri ili bilo šta sitno što mogu lako progutati. Trudite se da im na dohvat ruke stavite sve one stvari koje će im omogućiti istraživačku igru koja će biti bezbedna i sigurna.

 

File_001 (14)

 

 

  • Nakon druge godine kod dece se počinje razvijati simbolička igra. U simboličkoj igri dete koristi simbole, igračke kao zamene za realne predmete, koristi igrovne aktivnosti (aktivnost nošenja ili uspavljivanja lutke) kao zamene za realne aktivnosti u svrhu (simboličkog) prerađivanja i objašnjenja svog  iskustva koje ima o tim predmetima ili aktivnostima. U simboličkoj igri dete samostalno uči kako se realni predmeti i aktivnosti mogu zameniti simbolima (igračkama i simboličkim aktivnostima), a kasnije se još  delotvornije mogu zamenjivati rečima. Sve to dete uči na prirodan način, igrajući se i učestvovaći u igri koju organizuju deca, najčešće mala grupa dece.

 

e9ec9e5cc32e4f41ad2c5374bceaef68

 

  • Od pete godine deca počinju da se interesuju za igre sa pravilima, igre rečima i nastavljaju da razvijaju svoj istraživački duh i kreativnost.

 

40d4d19b62824540a17e5a66d469ad94

Život je igra, igra je život!

 

Do čitanja Nevena Đorđević

 

 

 

 

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

One thought on “Igra koja život znači”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s