Montesori tabla iz dedinog podruma

Da li ste znali da se najzanimljivije, najsimpatičnije i pre svega edukativne dečije igračke mogu napraviti od običnih stvari za svakodnevnu upotrebu? Mogu, verujte mi na reč!

Pre nekoliko meseci bili smo u poseti mojim roditeljima. Kao i svaki baka i deka uvek se trude da maksimalno ugode Tijani i da njihovo zajedničko vreme uvek bude ludo i nezaboravno – od pravljenja palačinki, trčkaranja po dvorištu, vožnje bicikla preko crtanja kredama po betonu i hranjenju ptica.

Tako je i taj vikend proticao u njihovim standardnim aktivnostima, sve dok na jednom nisam primetila da ih nema u dvorištu. Krećem u potragu za njima, kad eto ti ih javljaju se iz podruma. – Hej, evo nas u podrumu, Tićko još samo ovde nije bio. – Čekajte mene, stižem, nisam ni ja odavno bila dole.

Vaaaaau! Tata i dalje čuvaš sve ove stvari koje nam više ne trebaju, a mogle bi nekad da nam zatrebaju? Da, nikad se ne zna! Čuvena tatina rečenica. Pogledam malo bolje oko sebe, a ono bezbroj posuda u kojima se nalaze razne kvake, nekorišćeni štekeri, šrafovi, matice, plastična creva, neki točkići, creva za vodu i mnoštvo raznoraznih stvarčica koje sakupljaju prašinu još od prošlog veka, onog dvadesetog po redu.

Gledajući u Tijanu kako znatiželjno pokušava da pritisne prekidač za svetlo, dolazim na ideju da bi nas troje zajedničkim snagama mogli da napravimo jednu potpuno novu igračku uz pomoć starudija koje krije naš podrum.

Odmah smo se bacili u odabir stvari koje ćemo pričvrstiti na jednu čamovu daščicu, dimenzija 20 x 50 cm. Nismo uspeli da se setimo od kada ta daska zapravo tu „čuči“, kako smo ostali i bez ideje čemu bi mogla da posluži bez oklevanja smo se odlučila da baš ona bude osnov naše Montesori table. Bez po muke zašrafili smo kvake, prekidače i točkić. Tata je vešto pričvrstio staro zvonce Pony bicikle i jednu vodovodnu cev sa zavrtnjem. Kada smo pomislili da je tabla gotova, Tijana je odnekud izvukla neki nama nepoznat predmet koji je podsećao na prastari džojstik. Uz dekine super improvizacije uspeli smo i njega da pričvrstimo za drvenu tablu.

IMG_2470
Montesori tabla

 

Iiiiiiiiiiii, sada smo zaista gotovi. Naš prvi projekat je uspešno završen i vreme je da testiramo tablu. Dok  ja pritiskam prekidač, tata proverava vodovodnu cev sa zavrtnjem a Tijana radosno upravlja džojstnikom i okreće točkić u isto vreme. Na red dođoše stare kvake, koje koliko god puta da su povučene na dole ne otvoriše baš ni jedna vrata. Tijana ostade zbunjena i radoznalo nastavi sama da ispituje i istražuje tablu.

Svi smo se u glas složili da je naša tabla položila! Tijana je nastavila sama da znatiželjno ispituje svaki delić naše home made Montesori table. Kroz igru ona razvija finu motoriku, koristi svih pet prstiju i uči kako funkcionišu predmeti koje koristimo u svakodnevnom životu.

Može li biti šta bolje od igračke koja podstiče rast i razvoj, one koja je napravljena zajedničkim snagama u okviru jedne porodice sa puno mašte i ljubavi. Sigurna sam da svako od nas ima te neke stvari koje retko koristi a mogle bi biti iskorišćene za pravljenje neke slične ovakve Montesori table. Uz malo vremena, puno mašte i improvizacije svako može da napravi ovo čudo od igračke, koja će pomoći deci da izrastu u prave male genijalce, one koji će se sutra s osmehom na licu prisećati uz kakve su neobične igračke pune mašte i ljubavi odrastali.

Ono najvrednije ne može nigde da se kupi!

Do čitanja, Nevena Đorđević

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s