Sve dečije igračke su hermafroditi

Da li ste znali da je popularna riba klovn, poznatija kao Nemo hermafrodit? Možda je baš zato i jedan od najpopularnijih crtića za devojčice i za dečake, ili to ipak nema veze?

Kako smo došli do podele igračaka na one koje su samo za devojčice i one druge koje su samo za dečake nisam uspela da odgonetnem. Naučno je dokazano da bebe više vole plavo, a ljubav prema ružičastoj boji se uči. Naše prabake su bile odevene u belu garderobu, a kog su pola deca u to vreme odavala je samo kosa i oči. Danas je podela boja i igračaka po polovima vrlo oštra i ograničena. Zašto je to tako? Kako je to nametnuto? Zašto je tako olako prihvaćeno?

Meni je bilo lako da plivam u toj krutoj podeli jer imam mlađeg brata, a uz njega idu i baš sve njegove dečačke igračke koje mogu skoro pa „nesmetano“ da koristim. Kad upoznaš nekog novog jedno od najčešćih pitanja koje u prvih pet bude postavljeno je – imaš li ti brata ili sestru? To je zapravo mnogo govorilo i odavalo o toj  nepoznatoj osobi sa kojom ćemo se možda sprijateljiti. Po nekom nepisanom pravilu uvek sam se mnogo brže zbližavala sa drugaricama koje su imale braću i drugovima koji su imali sestre. I tako sam počela da smatram kako je najbolje kad imaš dečaka i devojčicu u kući – to je balans i neka savršena porodična idila. Prirodno mi je bilo da oblačim lutke i igram se zamišljene čajanke isto koliko i da trčim za mojim živahnim bratom i penjem se uz drvo visoko kao i on. Skoro sam shvatila da je svemu tome dosta doprinela baš ta raznovrsnost igračaka na jednom mestu i mogućnost  da se oprobam u svim igrama namenjenim za dečake.

Kasnije kroz život nisam marila kada bi me neko prekorio da radim posao koji je namenjen za dečake tj. muškarce. Dobro se sećam, „Siđi s tog drveta, oni su dečaci a ti ćeš pasti.“ – „Zašto si upisala stomatologiju? To je muški posao!“ – „Ti si žena, kako misliš da sama vodiš ordinaciju?“ – „Izvinite, ali ja samo popravljam zube kod muškaraca. Žene ne priznajem za zubare!“ I pored svega toga uvek sam se osećala spremno da mogu baš sve, bez ikakvog ograničenja.

Naravno da moji životni stavovi i opredeljenja nisu zasnovana isključivo na igračkama sa kojima sam se igrala u detinjstvu, ali smatram da ta podela na igračke za devojčice i dečake je strašno pogrešna! Iako igra izgleda kao nešto banalno, radi se o biološkom nagonu koji se javlja kod sve dece urednog razvoja i predstavlja glavni način učenja i komunikacije.

Smatram da ako deci damo priliku, bez prenošenja svojih očekivanja ili zabranjivanja igre sa određenim igračkama jer nisu prikladne za njihov pol možemo mnogo više dobiti kada je u pitanju pravilan rast i razvoj dece. Korišćenje raznolikih i drugom polu namenjenih igračaka nema veze sa negativnim uticajem na razvoj deteta nego mu itekako doprinosi. Društvo je sklonije da devojčicama progleda kroz prste kada je u pitanju  igra sa autićima ili fudbalskom loptpom, nego što dečacima toleriše  igranje sa lutkama iako to razvija empatiju, govor i finu motoriku. Igranje lutkama, na primer, nosi razvojne dobrobiti nezavisno od pola. Kroz oblačenje lutaka razvija se fina motorika. Razgovaranje s lutkama pomaže razvoju govora, izražavanju osećanja i rešavanja problema. A saradnja sa drugom decom u toj igri doprinosi razvoju socijalnih veština i veština pregovaranja.

Čini mi se da su dečake oduvek nepravedno obeshrabrivali kad je reč o igranju sa lutkama i igračkama “za devojčice”, uglavnom iz straha da će to uticati na njihovu seksualnu orijentaciju i razvoj. To da li će se dečaci u najranijem uzrastu igrati sa lutkama ili u drvenoj kuhinjici namenjenoj devojčicama zapravo nema nikakvog uticaja na njihovu seksualnu orjentaciju u pubertetu! Naučno je dokazano. Veštačka podela igračaka na one za dečake i devojčice ograničava decu u igri, a time i razvoj veština, interesa i talenata. Očekivanja zasnovana na polu i pritisci na decu da se ponašaju prema veštačkim društvenim normama, često veoma snažno deluju na njih i daju nam pregršt negativnih posledica. Igračke su namenjene deci, a oni su svi još uvek samo deca i nemojmo im to prerano oduzimati!

Budimo na strani naše dece i učimo ih ravnopravnosti, međusobnoj ljubavi i poštovanju. Izvan svih stereotipa i onih krutih i nepravednih podela.

 

Do čitanja, Nevena Đorđević

 

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s