Magični zamak

Zamak je srednjovekovno utvrđenje, najčešće rezidencija kralja ili feudalnog vladara kraja u kom je podignut. Danas se ovako oblikovana utvrđenja podižu u svrhu igranja dece širom sveta.

Naš magični zamak gradimo svaki put kada kupimo novo pakovanje ubrusa za kuhinju. To nije baš tako često, možda jednom u četiri meseca. U međuvremenu zamak podižemo od drugih materijala.

MATERIJAL NEOPHODAN ZA MAGIČNI ZAMAK

  • Kuhinjski ubrusi
  • Deca
  • Mama i tata
  • Nekoliko plišanih igračaka

 

TOK IGRE

Ona je uvek sa unutrašnje strane dvorca. Pozdravlja, maše i pita ko se sve okupio da vidi princezu. Ispred zamka sam ja sa jednim drvenim konjićem, 7 medveda, 3 kornjače, 2 patke, ovcom, dva slona, jednim lavom, lamom i jednom alpakom. Igra traje dovoljno dugo da se svako od nas predstavi princezi, kaže joj kako se zove i odakle dolazi.

DSC_0472
Utvrđenje od ukupno 12 rolni

 

DSC_0447
A sada da vidim ko je sve došao da me pozdravi.

 

DSC_0485
Mašem svima.

 

 

VREME TRAJANJA IGRE – NEOGRANIČENO

 

ŠTA SMO NAUČILI KROZ IGRU

Zajedno smo sagradile naš zamak. Prvo mama stavi jedan ubrus a zatim Tijana, pa mama, pa Tijana i sve tako u krug dok ih sve ne upotrebimo. Šta mislite koliko smo ga dugo gradile? Sve dok Tijana nije uvidela da ako ne stavi ubrus tačno na sredinu onog koji je već postavljen na pod od zidanja zamka u vis nema ništa.

Opet nam sve pade, mama.

Ajmo ispočetka.

Kada smo ga uspešno podigle odredile smo šta je ispred a šta iza. Hajde Tićo, ja ću biti ispred zamka sa svim životinjama a ti idi iza njega i posmatraj nas kroz prozor. Orijentacija i organizacija u prostoru, drugim rečima. Sposobnosti uočavanja položaja predmeta u prostoru usvajaju se i predlozi poput: U, NA , PORED, ISPRED, IZA, ISPOD, IZNAD, IZMEĐU, BLIZU, DALEKO, GORE, DOLE.

-ZANIMLJIVOST-

Na učenje matematike utiču faktori kao što su orijentacija i organizacija u prostoru. To je sposobnost uočavanja položaja predmeta u prostoru, likova, brojeva, slova u odnosu na druge likove, brojeve, slova. Proces sazrevanja prostorne percepcije može se podeliti na tri faze:

1) Razumevanje prostora u odnosu na sopstveno telo (leva i desna ruka, iznad moje glave). U ovoj fazi dete koristi svoje telo kao jedinu referentnu tačku u prostornoj orjentaciji u okolini.

2) Razumevanje prostora u odnosu na suprotnu perspektivu (dete može odrediti levo – desno, ispred – iza na osnovu druge osobe u okolini).

3) Razumevanje prostora u odnosu na bilo koju referentnu tačku, iz bilo koje perspektive (iza stola, levo od knjige). Ne postoji fiksirana referentna tačka, već njen položaj zavisi od situacije i  konteksta. Igrajući se i krećući se u prostoru, deca uče što je pokraj – blizu-daleko, šta je unutra – spolja, gore – dole, na – u, ispred – iza, levo – desno.

 

Mislim, dakle postojim.

 

Do čitanja, Nevena Đorđević

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s