Mama kao dežurni krivac

Kada se rodi beba, rodi se i mama!

Drage mame, ne zaboravimo da budemo tolerantne i pune razumevanja jedna prema drugoj! Iskreno verujem da je ženska solidarnost nešto što može da pretvori ovaj svet u neki mnogo bolji. Svaka majka ima put kojim će voditi svoje dete kroz život. Ako je sretneš negde usput, nasmej joj se toplo i od srca ako već nemaš ništa da joj kažeš. Ako imaš neku toplu i ohrabrujuću reč, ne libi se da joj sve kažeš. Ako pak misliš da je način na koji vodi svoje dete pogrešan, seti se da ih ti tek samo trenutno vidiš. Ne znaš ni  kojim su bogazima išli do sada a ni gde će ih njihovo sledeće raskršće odvesti. Možda ga ona baš na pravi način vodi i priprema za ono što im dolazi. To ne možeš znati.

Po meni su sve majke ptice. Kada na svet dodje prvi ptić, mi dobijamo krila. U početku ih ne koristimo mnogo, jer posle četrdeset nedelja i samog čina rađanja mi ponovo polako prohodavamo i noćima se pitamo da li smo dorasle tim krilima koje smo dobile. Nekada ih uveče, nesigurne u sebe same, nevešto povredimo ali do jutra ona se oporave. To je moć i čudo majčinstva.

Nažalost, uvek su nekako glasniji oni koji će nas uveravati da većinu stvari radimo pogrešno. Često taj naš manjak samopouzdanja koji se normalno da osetiti kod žena sa tek izniklim krilima, ih osili i da im za pravo da nam kažu svoje laičko mišljenje, koje u tom trenutku ume mnogo da zaboli. Nepravedno i bez empatije prići nekoj majci je zločin u malom. Ako želis dobro detetu, učini dobro majci! Učini da bude ponosna i da veruje u sebe jer će taj osećaj radosti preneti i na dete.

Mojih 10 asortivnih prava majčinstva

Niko nema prava da se obruši na moja krila i da ih seče. Ne dam ih!

Drage mame, možda i vi dođete u situaciju da neko iskoristi trenutak u kom imate manjak samopouzdanja pa vas povredi. Budite dovoljno mudre i odlučne da se bezobrazluku suprotstavite na što diplomatskiji način. Izbegnite zle razgovore, po meni su to svi oni u kojima ljudi žele da razgovaraju o tuđem grehu i svojoj pobedi.

Volim dobronamerne savete, rado i lako ih prihvatam. Uvek sam beskrajno zahvalna na njima. Svako dobro delo je čudo, koja dva srca čini srećnim.

 

Do čitanja Nevena Đorđević

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: