Vodič kroz vršnjačko nasilje za roditelje

Budi protiv nasilja!

Postoje razni oblici vršnjačkog nasilja, koje je danas sve učestalije. Ovaj vid društvene boljke je po meni duboko ukorenjen i teško izlečiv, ali ne smemo se predati i stvari prepustiti slučaju i deci da ih sama rešavaju.

Hajde da počnemo priču o vršnjačkom nasilju koje se javlja u doba osnovne skole. 

***Ko su zapravo deca zlostavljači?

Zlostavljači su UVEK deca koja dolaze iz porodica u kojima vladaju poremećeni i loši međuljudski odnosi. Deca lišena ljubavi i pažnje. Zanemarivana deca, fizički ili psihički zlostavljana deca.

***Ko su deca koja postaju žrtve?

Svako dete može da postane žrtva, bez ikakvog izuzetka. Deca koja su u bilo kom pogledu fizička drugačija od većine druge dece. Takođe deca koja žive lišena roditeljske ljubavi i pažnje, fizički i psihički zlostavljani u porodicama mogu biti i u ulozi žrtve vršnjačkog nasilja. Deca koja žive u zdravim porodicama, obasipama ljubavlju i pažnjom.

***Kako zlostavljač pikira žrtvu, ili da li to možda radi neko drugi za njega?

Dete zlostavljač je i samo zlostavljano u porodici na neke od gore pomenutih načina. Mislim da se to reflektuje tako što biraju slabije od sebe za žrtvu, nad kojima mogu biti iole nadmoćniji. Model kinjenja koji preživljavaju ili su preživeli u kući sada donose i u školu. Kada sam pomenula da žrtvu možda nekada ne biraju sami, već im neko iz njihove porodice nameće određeno dete kao produkt lične netrpeljivosti ili nezadovoljstva često prema roditeljima tog deteta. Mislim da se u detetu zlostavljaču tada javi nagon da ono ′pokaže′ svom vršnjaku gde mu je mesto zajedno sa njegovim roditeljima. Zlostavljač pokušava na neki način da bude primećen od strane svojih roditelja, prihvaćen i bezrezervno voljen.

***Kako reagovati kada shvatite da je vaše dete postalo žrtva vršnjačkog nasilja?

Mirno i staloženo što je više moguće. Detetu ne treba stvarati osećaj dodatne krivice – Kako samo tebe dira, a drugu decu ne? Uvek se samo tebi takve stvari dešavaju! Vrati mu kad niko ne gleda! Pokušaj to sam da rešiš, molim te!

Nikada dete ne ostavljajte samo i bez podrške! Ono mora da zna da ga vi štitite i volite iznad svega.

***Kome se obratiti kada nastane problem?

Uvek prvo učiteljici, školskom psihologu i direktoru škole. Ne očekujte mnogo od njih, oni ne mogu da reše taj sukob jer imaju ograničene mogućnosti delovanja,  već imaju previše posla u školi  a često nekada nemaju ni iskustva u rešavanju ovakvih situacija. Učitelji i nastavnici prestali su da imaju autoritet nad decom onda kada su im roditelji to uskratili. Može se desiti da i nekoliko puta odete do škole kako bi ste prijavili zlostavljanje koje vaše dete proživljava a da situacija postaje samo još gora i gora po vaše dete koje ima sve manje snage i samopoštovanja da se nosi sa celom pričom.

***Posao školskog psihologa je težak i nepravedan! 

Zaista smatram da čin slanja deteta uzrasta od 7 godina školskom psihologu zbog vršnjačkog nasilja ne može mnogo da pomogne i reši situaciju. Problem je uvek u funkcionisanju cele porodice iz koje nasilnik dolazi. Jedina dobra stvar je što u nekim situacijama detetu zlostavljaču psiholog postaje prijatelj i podrška, neko ko ga isprva samo sluša i pokušava da razume. Ne treba niko od nas da bude dečiji pedagog ili psiholog da bi ga ražalostila teška životna priča deteta zlostavljača. To ne sme da bude motiv za privremeno neisključivanje deteta iz škole i slanje cele porodice na savetovanje i edukaciju zarad pronalaženja što efikasnijeg rešenja.

***A šta ako…?

A šta ako je dete zlostavljač iz porodice neke od nacionalnih manjina i oni ne žele da sarađuju u cilju rešavanja problema?

A šta ako je dete zlostavljač iz porodice gde su roditelji na lečenju od narkomanije i alkoholizma?

A šta ako jednostavno ne žele da učestvuju u odrastanju svog deteta?!

***Onda…

Onda kao rezultat dobijamo nekontrolisano osnaživanje nasilničkog ponašanja u školi, jer postoji svesnost da to nije kažnjivo, da su nedodirljivi i da im se ne može stati na put. Dok na ovoj strani dobijamo na drugoj gubimo DECU, svakoga dana.

***Rešenje

Nije promeniti školu, preseliti se u drugi grad ili državu jer toga ima svuda. Mi rešenje za ovakve probleme nemamo i to je činjenica a samim tim je i veliki problem!

Čini mi se da je ova tema postala sve više zastupljena u medijima i da sve više postoji organizacija koje pozivaju na vršnjačko razumevanje, ljubav i slogu. To je sve jako pozitivno, ali mi se ne čini da će bilo šta od toga rešiti ovaj veliki problem.

***Predlog

Nasilnik bi trebalo da u najkraćem mogućem roku privremeno bude isključen iz škole. Potrebno je oformiti specijalne ustanove koje će celoj porodici pružiti edukaciju, pomoć i podršku. Zaista smatram da je nemoguće da bilo koji prosvetni radnik rešava probleme ovakve prirode. Nije rešenje ni da se ceo problem drži pod nekim poklopcem u nadi ′samo da neeksplodira dok je kod nas′. Ta deca idu dalje kroz život nasilnički i svesno narušavaju sigurnost i bezbednost drugih ljudi. Problem je veliki i dobija sve veće razmere. Po meni je negde logično da ako u nekoj školi postoji dete nasilnik da svi roditelji reaguju i zatraže njegovo momentalno isključivanje. To odavno više nije samo problem žrtve i njenih roditelja u tom trenutku.

Kao rezultat nemanja aparata za pravovremeno dejstvo u ovakvim situacijama mi dobijamo porodice žrtava koje svoj život pretvaraju u borbu sa vršnjačkim nasilnikom preko škole i policije.

***Zaključak

Vršnjačkom nasilju na put ne mogu stati prosvetni radnici, roditelji žrtve, niti sama žrtva. Neretko se ovakve stvari po školama zataškavaju iz razloga što se već unapred zna da se tom detetu ne može ništa i da njegova porodica ne želi da sarađuje. U toj situaciji društvo gubi jednu zdravu ćeliju, jer kada se suoče promenjena i zdrava ćelija a pri tom mehanizmi odbrane ne reaguju ili gledaju u stranu dole, ona zdrava uvek gubi!

Leka za ovu društvenu nepogodu trenutno nema. Još uvek se traži. Čuvajmo se!

Okretanje glave, zanemarivanje problema i prećutno odobravanje neće nam dobrog doneti i nikad nije!

 

Do čitanja Nevena Đorđević

 

 

Autor: NEVENA

Dobro došli na moj blog o roditeljstvu! Ja sam Nevena Đorđević, mama jedne Tijane. Pre dve godine sam stomatološku ordinaciju i posao stomatologa zamenila najlepšim i u isto vreme najzahtevnijim poslom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: